Kanel och kardemumma ger granolan den extra goda smaken.
Den innehåller både nötter och frön som gör hjärtat glad.
Att toppa granolan med lite frukt eller bär blir pricken över i.
Sugen på att prova? Gör något i stil enligt följande:
Ca. 500 gram havregryn
Ca. 100 gram dinkelflingor eller andra gryn
Ca. 2-3 dl kruskakli
Hackade hasselnötter i önskad mängd
Pumpakärnor i önskad mängd
Krossade linfrön i önskad mängd (tänk på att man inte bör äta mer än 1-2 msk linfrön per dag)
Kokosflingor i önskad mängd
Kanel i önskad mängd (jag skulle tippa att jag tar 1 msk)
Kardemumma i önskad mängd (Även av denna tar jag cirka 1 msk)
2 msk flytande honung
2 msk oliv- eller rapsolja
5 msk vatten
Sätt på ugnen på 200 C. Blanda havregryn, dinkelflingorn, kruskakli, hackade hasselnötter, pumpakärnor, krossade linfrön och kokosflingor ordentligt i en stor skål. Ha ner kanelen och kardemumman, jag mäter aldrig mängden utan går på doften, det ska lukta riktigt gott av kryddorna, blanda runt. Häll ner vattnet i blandningen och rör runt så gott det går. Ha därefter i oljan som du försöker få runt i hela blandningen, gör detsamma med honungen. Lägg ut hela blandningen på en djup plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten ganska högt upp i ugnen. Rör runt blandningen på plåten ungefär var 5:e minut och ta ut när du tycker att den börjat få fin färg, det brukar ta cirka 15-20 minuter. Mot slutet av tiden bör du kolla granolan lite oftare så den inte bränns då det går väldigt fort på slutet.
Vill man kan man självklart blanda ned lite torkad frukt, exempelvis russin eller tranbär. Dessa ska dock blandas ner först när granolan är färdigrostad och ute ur ugnen.
Hoppas det ska smaka!
-Sara
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar