fredag 14 mars 2014

Saras släng ihop granola

För några år sedan fick jag ett infall att göra en egen granola och det blev att jag bara tog av det jag hade hemma. Den visade sig inte bara vara enkel och hyfsat nyttig utan den blev även supergod! Några av er kanske undrar vad en granola egentligen är? Det är som en typ av müsli. Skillnaden är att en granola rostas i ugnen och att man innan blandar ner vatten, honung och olja. Jag kan väl egentligen inte säga att jag har något helt utarbetat recept på min granola då jag inte mäter ingredienserna utan går på fingertoppskänslan och några av ingredienserna varieras från gång till gång beroende på vad som finns hemma i skafferiet. Men jag gör den väldigt ofta och den blir alltid lika försvinnande god! Vill man ha en god start på dagen eller skämma bort någon man älskar lite extra mycket till helgfrukosten är denna granola det perfekta valet!

Kanel och kardemumma ger granolan den extra goda smaken.



Den innehåller både nötter och frön som gör hjärtat glad.

Att toppa granolan med lite frukt eller bär blir pricken över i.


Sugen på att prova? Gör något i stil enligt följande:

Ca. 500 gram havregryn
Ca. 100 gram dinkelflingor eller andra gryn
Ca. 2-3 dl kruskakli 
Hackade hasselnötter i önskad mängd 
Pumpakärnor i önskad mängd 
Krossade linfrön i önskad mängd (tänk på att man inte bör äta mer än 1-2 msk linfrön per dag)
Kokosflingor i önskad mängd
Kanel i önskad mängd (jag skulle tippa att jag tar 1 msk)
Kardemumma i önskad mängd (Även av denna tar jag cirka 1 msk)
2 msk flytande honung
2 msk oliv- eller rapsolja
5 msk vatten

Sätt på ugnen på 200 C. Blanda havregryn, dinkelflingorn, kruskakli, hackade hasselnötter, pumpakärnor, krossade linfrön och kokosflingor ordentligt i en stor skål. Ha ner kanelen och kardemumman, jag mäter aldrig mängden utan går på doften, det ska lukta riktigt gott av kryddorna, blanda runt. Häll ner vattnet i blandningen och rör runt så gott det går. Ha därefter i oljan som du försöker få runt i hela blandningen, gör detsamma med honungen. Lägg ut hela blandningen på en djup plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten ganska högt upp i ugnen. Rör runt blandningen på plåten ungefär var 5:e minut och ta ut när du tycker att den börjat få fin färg, det brukar ta cirka 15-20 minuter. Mot slutet av tiden bör du kolla granolan lite oftare så den inte bränns då det går väldigt fort på slutet. 

Vill man kan man självklart blanda ned lite torkad frukt, exempelvis russin eller tranbär. Dessa ska dock blandas ner först när granolan är färdigrostad och ute ur ugnen.

Hoppas det ska smaka!

-Sara


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar